Nieuws

Meer aandacht voor mondzorg ouderen

‘Meer aandacht nodig voor mondzorg ouderen’

Ouderen sterven onnodig vaak aan complicaties die ontstaan door slechte mondzorg. De beroepsvereniging voor tandartsen trekt aan de bel en vraagt meer aandacht voor mondzorg in de wijk en verpleeghuizen.

https://www.nursing.nl/content/uploads/2017/12/toothbrushes-1424728-1599x1123.jpg

Volgens de KNMT sterven ouderen onnodig aan complicaties van slechte mondhygiëne

Volgens de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) zijn ouderen een vergeten groep als het gaat om goede mond- en tandheelkundige zorg. En dat kan grote gevolgen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat een op de tien verpleeghuispatiënten overlijdt aan een longontsteking die het gevolg is van een bacterie die door een slechte mondhygiëne in de mond aanwezig is.

Zelfredzaamheid ouderen

Een slecht gebit kan ook een negatieve invloed hebben op het beloop van diabetes en reuma en kan hartkwalen veroorzaken. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat bij een afnemende zelfredzaamheid van ouderen er minder zorg voor het gebit is. Ook is duidelijk geworden dat van 72 procent van alle nieuwe verpleeghuisbewoners de mondhygiëne matig tot slecht is en eigenlijk behandeld zou moeten worden. Cijfers over de thuiszorg zijn in dit onderzoek niet meegenomen, maar de KNMT trekt ook voor ouderen in de thuissituatie aan de bel bij beroepsvereniging V&VN. De KNMT pleit voor een betere samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, verpleeghuizen, tandartsen, zorginstellingen en huisartsen. Ook op Europees niveau wil de vereniging meer aandacht vragen voor het probleem.

Lectoraat

Begin dit jaar startte de Hogeschool Utrecht met een lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg, met als deeltaak om verpleegkundigen in de thuiszorg te helpen zich verder te ontwikkelen in mondzorg. ‘Wijkverpleegkundigen zien vaak wel dat de mondgezondheid van hun cliënt niet goed is, maar weten vaak niet zo goed welke stappen ze vervolgens moeten zetten. Wij willen ervoor zorgen dat de samenwerking tussen wijkverpleging en mondzorgprofessionals op gang komt’, zei lector Katarina Jerković – Ćosić destijds tegen Nursing.

 

Bron: www.nursing.nl

 

Voor de oplossing van Stichting Mondzorg, klik hier.

Leave a Reply