Preventieve mondzorg

Preventieve mondzorg in verpleeghuizen & instellingen

Iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen!

Dat geldt ook voor mondzorg. Daarom kiezen wij er voor veel aandacht te besteden aan preventieve mondzorg. Met onze preventieve mondzorg voorkomen we (zoveel mogelijk) gaatjes, ontstekingen, beschadigd tandvlees, slechte adem, etc. Om deze zorg in de verpleeghuizen en psychiatrische instellingen waar wij werken zo toegankelijk mogelijk te maken voor de bewoners, verzorging en familie verlenen wij altijd zorg op maat.

Concreet:

  • Gaan onze mondzorg-teams naar het verpleeghuis/de instelling toe
    krijgt elke bewoner een persoonlijk behandelplan
    wordt een bewoner altijd door hetzelfde team behandeld

Als er een nieuwe bewoner binnenkomt bij een instellingen, screenen we hem of haar op de afdeling en wordt diegene opgenomen in onze mondzorgplanning. Ook maken we gelijk een afspraak met de tandarts, zodat die een behandelplan op kan stellen.

Hoe werkt onze preventieve mondzorg in verpleeghuizen en instellingen?

Per behandeling doen we drie dingen:

  1. Inspecteren (goed bekijken)
  2. Professioneel reinigen (verwijderen plaque)
  3. Versterken (fluoridebehandeling)

Voor nog ingrijpendere zorg, zoals het maken van vullingen of het trekken van tanden en kiezen, maken we een afspraak in een mobiele tandartspraktijk. Die ingrijpendere behandelingen noemen we curatieve mondzorg.

Belangrijk(!): De dagelijkse verzorging van de mond door de bewoner zelf of door de verzorging/verpleging van de instelling gaat gewoon door. De preventieve mondzorg van Stichting Mondzorg is geen vervanging van deze dagelijkse mondverzorging.

Mensen zonder tanden

Het komt regelmatig voor dat bewoner geen eigen tanden meer hebben. Hoe gaan we daar mee om?

Als bewoners geen tanden meer hebben, geven we ook hen de zorg op maat die zij nodig hebben. Dat betekent in de praktijk dat we elk jaar een controle van de gebitsprothese uitvoeren. Als er problemen zijn met de gebitsprothese vragen we de hulp van een tandprotheticus of tandtechnisch laboratorium om die problemen op te lossen. En ook de tandprotheticus verricht zijn werk uiteraard binnen de instelling, zodat bewoners ook dan niet naar een andere locatie hoeven.

Het zorgdossier

De medewerkers hebben toegang tot het zorgdossier van de bewoner. Voor het opstellen van het tandheelkundig behandelplan is toegang tot de medische diagnoses en medicatielijst een vereiste. Zo voorkomen we dat verschillende behandelingen en medicaties door elkaar gaan lopen. Daarom rapporteren we ieder bezoek aan de bewoner zorgvuldig in zijn of haar eigen tandheelkundig dossier en in het zorgdossier van de bewoner.

 

Klik hier voor Curatieve mondzorg