Video-rondleiding Mobiele Tandartspraktijk (transcript)

Video-rondleiding Mobiele Tandartspraktijk (transcript)

Dit is het transcript van de video-rondleiding van onze mobiele tandartspraktijk door Remko Ullersma.

Welkom in de mobiele praktijk van Stichting Mondzorg! Ik ga een rondleiding geven en we kunnen de trap nemen of de lift. Vandaag nemen we de lift. Deze is speciaal voor rolstoelpatiënten en we gaan naar boven toe. De toegangsdeur kan pas open als de lift helemaal omhoog is. Er zit ook een valbescherming op, zodat niemand er uit kan vallen.

De mobiele praktijk hebben we 2 jaar geleden laten bouwen en is inmiddels al een poos in gebruik.

Een volwaardige tandartspraktijk

Komt u verder. Dit is de wachtruimte van de mobiele praktijk. Het is ook een beetje een tochtsluis, om te voorkomen dat de warmte te snel weggaat en er voor te zorgen dat het binnen ook een goed klimaat blijft. We hebben ook airco, dus in hete zomers blijft het ook lekker koel.

Dit is de behandelkamer van de mobiele praktijk. Hier behandelen we de patiënten, we hebben de apparatuur en de behandellamp. Alles hier is vast, omdat de mobiele praktijk natuurlijk moet rijden. We hebben ook de mogelijkheid om alles echt vast te zetten met spanbanden om te voorkomen dat tijdens het rijden alles gaat bewegen.

We hebben hier een plafondtillift, ik zal hem er even af halen. Hij zit natuurlijk strak, zodat hij tijdens het vervoer niet los kan raken. Met deze plafondtillift kunnen we zorgen dat we mensen die in een rolstoel komen over kunnen tillen in de behandelstoel. Uiteraard zit er dan een patiënt bij. Mocht het nou niet lukken om een patiënt vanuit de tillift in de rolstoel te krijgen, dan kunnen we altijd nog de stoel wegschuiven. Hij staat nu gefixeerd, maar die kunnen we loshalen en dan rijden we de rolstoel zo opzij, zodat de patiënt met de rolstoel in de plaats van de behandelstoel kan komen. En op deze manier kunnen we iedereen behandelen!

Apparatuur

We hebben ook een computer waar alle patiëntengegevens opstaan. De gegevens staan niet op de computer zelf, maar die staan in een datacenter. Het toetsenbord kan naar beneden geklapt worden, zodat hij bij behandelingen niet in de weg zit en ook niet vuil kan worden.

We hebben een monitor en die is verbonden met de camera die in de wachtruimte zit. Hiermee kunnen we ook zien of de mensen voor staan te wachten of in de wachtruimte zitten te wachten.

We hebben een röntgentoestel waar we röntgenfoto’s mee kunnen maken en de kraan die daar een beetje staat te knipperen is een beetje een futurische kraan. Het is een speciale kraan met handsfree touch bediening waar desinfectans, zeep of uiteraard gewoon water uit komt, met als doel om geen kruisbesmetting te hebben en wel schone handen. Voor de rest hebben we gewoon apparatuur die in een tandartspraktijk heel gangbaar is, zoals speciale apparatuur om afdrukken te maken en om spullen te mixen.

Sterilisatie en tandtechniek zijn onmisbaar

We gaan verder naar de sterilisatieruimte. dat is een belangrijk onderdeel in een tandartspraktijk. We werken hier van vuil naar steeds schoner. En met steeds schoner bedoel ik eerst desinfecteren. Volgens wordt het gedesinfecteerde instrumentarium verpakt. We hebben hier speciale verpakkingsmaterialen voor die geseald worden. Daarna gaat het in de sterilisator daar wordt het steriel gemaakt en door de verpakking wordt het steriel gehouden.

Er komt ook nog een labeltje op en het label geeft aan wanneer de steriliteitsdatum verloopt, zodat we ook weten dat we het opnieuw moeten steriliseren. Dit is dan het schone deel.

We gaan verder. Hier hebben we ook nog een stukje techniek, tandtechniek. Hier kunnen we protheses aanpassen of mooi op hoogglans polijsten. Eigenlijk alles wat belangrijk is. We gaan verder. We hebben hier een kleine omkleedruimte.

Autonomie

We kunnen overigens volledig autonoom werken, we zijn niet afhankelijk van de locatie. Om alles schoon te houden is het niet de bedoeling dat we koffie of thee in de behandel- of sterilisatieruimte gebruiken, dus daar hebben we natuurlijk een aparte ruimte voor. Want ook willen af en toe een lekker bakje koffie of thee drinken en daar hebben we deze ruimte voor.

Deze gebruiken we ook om bijvoorbeeld wat gegevens in te voeren als daar (in de behandelkamer) de ruimte bezet is. Soms zitten we hier in de mobiele praktijk namelijk met vier mensen.

Ook wij moeten af en toe even naar het toilet. We hebben hier het toilet waar we dan gebruik van kunnen maken. We hebben hier nog een monitor met alle vier de beelden van de camera’s, die ook opgenomen worden. En hier hebben we de nooduitgang, mocht dat nodig zijn.

Dit is het einde van de rondleiding van de mobiele praktijk van Stichting Mondzorg. Ik hoop dat u een beetje een beeld heeft kunnen krijgen van wat er allemaal mogelijk is in de zorg voor mensen met een beperking en wat we kunnen doen als mensen niet naar een eigen tandarts toe kunnen en op die manier toch geholpen zijn!